top of page

10 tips om je zwangerschaps- en kerstkilootjes weg te krijgen

En ook je kleintje vindt sporten leuk!

1) Dansen

Het is niet omdat jouw kleine spruit nog niet kan wandelen, dat je er de kamer nog niet mee kan rond dansen! Muziek heeft een positieve invloed op onze gemoedstoestand, door de endorfines die bij beweging vrijkomen waardoor we gelukkig zijn. Ook wordt de band met je baby versterkt en kan het zelfs helpen om te troosten. Trouwens, je kan ook altijd eens met jouw partner 2019 al dansend inzetten...


2) Wandelen

Niets gezelliger dan een lange wandeling met de buggy, je stevig inpakken en de buurt ontdekken. Wil je even alle drukte in de thuisomgeving vermijden, dan is het altijd een leuk idee om naar een bos, de zee of een (natuur)park te rijden en de beentjes langdurig te strekken.


3) Sporten

Duursporten zoals zwemmen, joggen en fietsen kennen tal van voordelen. En aangezien het niet voor iedereen even gemakkelijk is om hier de motivatie voor te vinden, kan je jezelf en jouw baby heel makkelijk aansluiten bij de ‘Mums en Bubs’ community waar je kan sporten mét jouw baby onder begeleiding van een kinesitherapeut.


4) Borstvoeding

Borstvoeding geven vraagt heel wat extra energie, waardoor we ongeveer 300 extra calorieënverbruiken. Dat is mooi meegenomen, maar vergeet niet dat ditbest gepaard gaat met een evenwichtig voedingspatroon.


5) Voeding

Het is moeilijk, heel moeilijk zelfs, om van die snelle suikers en vetten te blijven zoals chocolade, koekjes en frisdrank… Vele (kersverse)mama’s kampen met een chronisch slaaptekort en deze snelle suikers geven je dan onmiddellijk de energie die je op dat moment nodig hebt. Helaas is deze extra energie boostslechts van korte duur, en hunker je steeds naar meer. Op deze manier komen de kilo’s er snel bij en dat is meestal niet het plan.

Tijd maken om gezonde voeding te bereiden en te etenis niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk voor jou en jouw baby.

Let vooral op wat je eet en kies voor voeding die je energie geeft en een verzadigd gevoel. Probeer daarbij suikers, vetten en koolhydraten te vermijden, en kies voor veel groenten, fruit, zuivel, mager vlees en vis.


Je kan tegenwoordig heel wat kookboeken vinden waarin gebruik gemaakt wordt van slechts een handvol ingrediënten en een minimum aan tijd. Misschien een ideaal nieuwjaarsgeschenk, naast een ‘Mums en Bubs’ tegoedbon natuurlijk!


6) Water

Het klinkt misschien als een cliché, maar het is zeer belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Ons lichaam heeft trouwens een verminderd hongergevoel wanneer we voldoende water drinken. Een goed alternatief voor wanneer je knus in de zetel zit is thee, maar je vermijdt best teveel koffie om op termijn geen slaapproblemen te veroorzaken.

Hier hebben wij bij ‘Mums en Bubs’ alvast aan gedacht, want wanneer je een tienbeurtenkaart koopt in januari krijg je een mooie en handige waterfles cadeau, zodat je overal voldoende water kan meenemen!


7) Slaap

Wat velen niet weten is dat we tijdens onze slaap ook energie verbruiken, wat uiteraard ook mooi is meegenomen. Bij slaaptekort heb je niet alleen een vertraagd metabolisme, maar ook te weinigenergie om aan sport of huishouden te doen. Daarboven geraak je makkelijker in een sleur terecht. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om voldoende te slapen met zo’n kleine spruit die heel wat van jouw aandacht opeist, maar probeer hier toch een ritme in te vinden. Volgende routines kunnen jou alvast helpen: meeslapen met je baby; afkolven en de vader in de nacht laten opstaan afwisselend met jou; een uitslaap dag inplannen om de twee of drie weken en even gebruik maken van familie of vrienden om voor jouw baby te zorgen.


8) Huishouden

Misschien niet de tip die je hier wou lezen, maar je verbruikt enorm veel energie bij het uitvoeren van huishoudelijke taken. Soms levert dit zelfs, afhankelijk van de uitgevoerde taken, meer calorieverbruik op dan naar de fitness gaan! Er zijn voldoende momenten in de dag om hier tijd voor te nemen, bv. terwijl de baby ligt te spelen in zijn park of zelfs bij een dutje wanneer je niet mee slaapt.


9) Heers en verdeel

Doe niet alles alleen, geef af en toe iets uit handen zodat ook jij je rust krijgt of er een momentje sport kan tussen krijgen.Zo kan je tenminste ook wat genieten van deze moeilijke periode. Vergeet niet, het is ook belangrijk dat jouw partner een band kan creëren met de baby, dus dit is een win-win situatie!


10) Geduld is een schone deugd en geeft een schone lijn

Besef dat alles zijn tijd nodig heef en laat de moed vooral niet zakken. Weet dat het 9 maanden geduurd heeft om deze vorm van je lichaam te krijgen, dus dat het ook evenveel tijd nodig heeft om het terug te krijgen zoals ervoor.


Veel succes!


71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page